Πώς ευφευρέθηκε ο ηλεκτρικός λαμπτήρας και το τηλέφωνο

Η αλήθεια είναι πως ούτε εγώ γνώριζα πώς δημιουργήθηκε ο ηλεκτρισμός λαμπτήρας, μέχρι που άνοιξα το βιβλίο της Φυσικής και το ανακάλυψα. Ο Thomas Edison αναξιοποίησε την ηλεκτρική ενέργεια!

Ωστόσο για το ποιος εφεύρε το τηλέφωνο αυτό το γνώριζα.
Ο Alexander Graham Bell εφεύρε το τηλέφωνο. Με λίγα λόγια όλα ξεκίνησαν από δύο απλούς ανθρώπους. Μία σημαντική εφεύρεση του Thomas Edison ήταν η λάμπα πυράκτωσης. Τις λάμπες και τα λαμπάκια πυράκτωσης τα χρησιμοποιούμε και σήμερα. Η κατασκευή τους έχει βελτιωθεί, δε διαφέρουν όμως σημαντικά από τη λάμπα που κατασκεύασε ο Τhomas Edison. Το ηλεκτρικό ρεύμα περνά από το πολύ λεπτό συρματάκι της λάμπας, το οποίο θερμαίνεται, πυρακτώνεται και φωτίζει. Όταν η λάμπα είναι αναμμένη, η θερμοκρασία στο συρματάκι είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό το συρματάκι κατασκευάζεται από βολφράμιο, ένα μέταλλο που λιώνει στους 3400 οC. Για να μην καίγεται το συρματάκι, δεν υπάρχει αέρας μέσα στη λάμπα αλλά αέρια με τα οποία δεν είναι δυνατή η καύση. Σήμερα χρησιμοποιούμε και διάφορους άλλους, πιο σύγχρονους τύπους λαμπτήρων. Σε χώρους όμως στους οποίους επιθυμούμε «θερμό» φωτισμό ή σε χώρους στους οποίους ανάβουμε και σβήνουμε συχνά τα φώτα, οι λαμπτήρες πυράκτωσης εξακολουθούν να αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή. Λαμπτήρες πυράκτωσης χρησιμοποιούνται επίσης στις περισσότερες φωτεινές πηγές, που λειτουργούν με ενέργεια από μπαταρίες. Επίσης από τις γνωστές εφευρέσεις του Thomas Edison είναι: το μικρόφωνο, ο φωνογράφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας.


Ο Alexander Graham Bell τον Απρίλιο του 1903 ανακάλυψε τον τηλέγραφο ενώ τις πρώτες του σημειώσεις σχετικά με το τηλέφωνο τις έγραψε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε να γράφει σχετικά με τις προδιαγραφές του. Οι έρευνες και οι ανακαλύψεις για τον Alexander Graham Bell δεν σταμάτησαν στο τηλέφωνο. Συνέχισε τα πειράματά του σχετικά με τη μετάδοση του ήχου και έφτασε στην ανακάλυψη ενός ήχου που παράγεται με τη χρήση μίας φωτεινής δέσμης. Την εφεύρεση αυτή την ονόμασε φωτόφωνο. Το 1880 προσέγγισε το πρόβλημα της εγγραφής του ήχου με την ανακάλυψη του γραμμόφωνου. Στη συνέχεια ίδρυσε εταιρεία αεροπορικών πειραμάτων με τη συμμετοχή της συζύγου του, πειραματιζόμενος και ο ίδιος για τη δυνατότητα πτήσης του ανθρώπου. Κατασκεύασε 2 τεράστιους χαρταετούς και κατάφερε να σηκώσει από τη γη έναν άνθρωπο.

ΠΑΣΧΑΛΕΝΙΑ

Σχολιάστε